top of page
Writer's pictureמאיה מוזס

פיברומיאלגיה, זה לא בראש שלך

Updated: Dec 2

אם אובחנת עם פיברומיאלגיה, ככל הנראה את סובלת מכאב כרוני בכל חלקי הגוף, עייפות קשה שגובלת בחוסר אנרגיה יומיומית (אפילו פעולה פשוטה כמו שטיפת צלחת דורשת מאמץ גדול) ותחושת כבדות שמלווה אותך בכל פעולה. יתכן שגם המחשבות שלך על הכאב הזה לא מפסיקות – מה גורם לו, למה הוא לא עובר, איך להמשיך לפעול ביום יום למרות כל זאת? מעבר לכאב הפיזי, את עלולה להרגיש גם דיכאון וחרדה, שכן הפיברומיאלגיה לא רק פוגעת בגוף, אלא גם משפיעה על הנפש.


בפוסט הזה, אני רוצה לשתף אותך במה שלמדתי על פיברומיאלגיה, ועל הנסיון הקליני שלי עם המחלה הזו. אני פוגשת בקליניקה נשים רבות עם פיברומיאלגיה, מחלה מורכבת וארוכה. לאורך השנים אני מגלה כי בזכות הטיפול יש הקלה בכאב, בתחושת הכבדות המלווה את הסובלות ממנה ובתחושת החיוניות, גם אם הסימפטומים לא נעלמים לחלוטין.


הדרך להתמודד עם פיברומיאלגיה איננה פשוטה, אך ככל שתביני את מקור הכאב ותכירי את הכלים השונים שמסייעים להתמודדות – כך תמצאי דרכים לחיות איתו באופן יותר מאוזן. הרפואה המערבית מציעה טיפולים שונים, כמו תרופות לשיכוך כאבים, פיזיותרפיה וטיפולים פסיכולוגיים, ולצידם יש גם גישות הוליסטיות שיכולות לתת מענה נוסף לפאן הפיזי ולפאן הרגשי של המחלה. לדוגמא, הכלים שיש לרפואה הסינית להציע כוללים דיקור וטיפולי מגע (כמו שיאצו), ההתמקדות היא באיזון של הגוף, הרגעת מקומות עמוסים וכואבים, וחיזוק מקומות עייפים וחלשים.

מי את, פיברומיאלגיה?

פיברומיאלגיה היא תסמונת כרונית מורכבת המתבטאת במגוון תסמינים גופניים ונפשיים, בראשם כאבים מפושטים בכל הגוף, עייפות כרונית, והפרעות שינה. לאורך שנים ארוכות, הרפואה המערבית נטתה להתייחס אליה כמחלה של נשים בגיל המעבר ומעלה. כיום, עם התקדמות המחקר והמודעות, אנו יודעים כי גם נשים צעירות, ואף גברים יכולים לסבול מפיברומיאלגיה. לעיתים נדמה שנטייה למחלה הופיעה כבר סביב גיל ההתבגרות, אבל בגלל אבחון לקוי, חוסר מודעות או ביטול של הסביבה ("זה כלום", "את מתפנקת", "זה תיכף יעבור") - האבחנה האמיתית פוספסה והתבררה רק בגיל מבוגר יותר.


מה גורם לכל זה?

ובכן.. ספויילר: הסיבה אינה ידועה.

במקרים רבים ניתן למצוא ברקע טראומה גופנית או נפשית כמו זוגיות פוגענית, גירושין, לידה קשה, תאונה או כל סיבה אחרת למתח נפשי גדול ששימש טריגר להתפרצות.

גם גנטיקה משחקת פה תפקיד, אם כי, כמו כל דבר בחיים - הגנטיקה צפויה והרשות נתונה. תזונה נכונה, פעילות גופנית סדירה, שינה טובה ושמירה על איזון באורח החיים יכולים לעזור מאד.


איך מאבחנים פיברומיאלגיה?

פיברומיאלגיה נחשבת לאחת המחלות הקשות לאבחון. בממוצע, חולפות 6 שנים מתחילת הסימפטומים ועד האבחנה הרשמית. היא דומה למחלות נוספות, מה שפעמים רבות מטעה את המאבחנים ולכן הזמן לאבחון נמשך זמן רב. בנוסף, אין בדיקת מעבדה או הדמיה שניתן לבצע על מנת לזהות אותה באופן וודאי. כיוון שכך, הרופאים מסתמכים על שיטת האלימנציה ופוסלים מחלות אחרות לפני אבחון רשמי של פיברו.

למעשה, החשש הוא לאבחן פיברומיאלגיה בקלות רבה מדי, ובכך לפסול מחלה אחרת, ברת טיפול.


טיפולים

עד כה, לא נמצאה תרופה לפיברומיאלגיה ולכן ההתמקדות היא בעיקר בהקלה על תסמיני המחלה ובשיפור איכות החיים.

הרפואה המערבית מציעה טיפול תרופתי (בעיקר משככי כאב ותרופות נוגדות דכאון), וכן טיפולים פסיכולוגיים (בעיקר CBT) שמסייעים להתמודד עם הכאב, לנהל אותו ולחיות לצידו.


כלי נוסף, יעיל מאד בטיפול בפיברומיאלגיה הוא... ספורט. פעילות גופנית מותאמת מסייעת לשיפור התפקוד הפיזי והפחתת כאב. ההמלצה היא בד"כ על פעילות בעצימות בינונית-גבוהה: עבודה עם משקולות או ריצה אבל פעמים רבות דווקא הכלי הזה נגיש פחות למי שחולה בפיברו, בגלל העייפות הכרונית והכאבים. לכן אפשר ורצוי להתחיל מפעילויות פשוטות וזמינות יותר: הליכה, יוגה, שחייה. בעיקר חשוב להבין שההתמדה חשובה. העיקר להשאר בתנועה, לייצר זמן קבוע בשבוע לפעילות גופנית.


אם הגעת לאבחנה, ייתכן שייקחו 4 שנים נוספות עד התאמת הטיפול המתאים לך. זה פחות או יותר משך הזמן שלוקח עד הטיפול הנכון.

טיפולים בשיאצו ודיקור יכולים להועיל לאורך כל הדרך הזו, כדי להקל על התסמינים.

.

איך שיאצו ודיקור סיני יכולים לעזור?

הרפואה הסינית מציעה גישה הוליסטית להבנת המחלה, המתמקדת לא רק בכאב הפיזי אלא גם במצב הכללי של הגוף - רמת החיוניות, מצב הרוח ואורח החיים. בטיפול נתמקד בהחזרת האיזון בין האיברים, הכנסת תנועה במקומות ה"תקועים" והזנת המקומות החלשים יותר.


בקליניקה אני משלבת דיקור, ושיאצו, שניהם מבוססים על התיאוריה של הרפואה הסינית. אני משתמשת בטכניקות שמייצרות תנועה לבין טכניקות שאני אוהבת לכנות "מנחמות", כי יש בהן סוג של נחמה והרגעה. רוקינג למשל, זו טכניקה של נענוע עדין לאורך הגוף, אליה יצטרפו טכניקות של סיבובי מפרקים בצורה רכה, ולחיצות (בהתאם לרמת הכאב) לאורך ערוצים בגוף. הדיקור עוזר להפחתת הכאב ולחיזוק, כל זה בשילוב תרגילי נשימה יסייעו לך להפחית מתח ותחושות חרדה שהרבה פעמים מלוות נשים עם פיברומיאלגיה.


הטיפול נעים, באוירה נינוחה, אינו כואב ונעשה בצורה קשובה ומותאמת לך.


פיברומיאלגיה בעיניים של הרפואה הסינית

פיברומיאלגיה נתפסת כמצב שבו מתקיימים חולשה וחוסר איזון בארבעה איברים: טחול, כבד, כליות לב. אולי זה שלב טוב לציין שגם כאשר הרפואה הסינית אומר שיש חוסר איזון ב"לב", או בכל איבר אחר, אין הכוונה ללב עצמו. אלא לתפקיד האנרגטי שלו בגוף.


  1. חולשת הטחול - הטחול, על פי הרפואה הסינית, אחראי על הפקת אנרגיה מהמזון ותומך במערכת העיכול. כאשר הטחול חלש, העיכול לא במיטבו, אין אנרגיה זמינה ומופיעות תופעות המאפיינות פיברומיאלגיה, כמו: עייפות כרונית, תחושת כבדות, ועיכול לא קל - נפיחות, גזים או שלשולים.


  2. תקיעות הכבד - הכבד ברפואה הסינית אחראי על זרימת האנרגיה בגוף. כאשר האנרגיה "נתקעת", נוטה להופיע כאב, לעיתים מתווספים גם תסמינים רגשיים כמו מתח, עצבנות, תסכול ואף כעס.


  3. מעורבות הלב - הלב, על פי הרפואה הסינית, אחראי על תחושות כמו שמחה, קבלה, אהבה ותקשורת עם אנשים. פעמים רבות פיברומיאלגיה מביאה איתה גם דיכאון וחרדה, חוסר סבלנות לאנשים מסוימים. אלו מופיעים כשאנרגיית הלב אינה מאוזנת. במצב כזה יכול להיות שתרגישי בדידות מסוימת. אולי ריחוק מאנשים שאוהבים אותך. גם קושי בהרדמות משויך לחוסר איזון באנרגיית הלב ולכן גם הוא יכול להופיע לצד הסימפטומים האחרים ויכול להיות שאת גם מתקשה להרדם. מטופלות רבות מספרות שהן לוקחות כדורי שינה כדי להרדם בקלות.


  4. חוסר באנרגיית הכליות - הכליות הן מקור האנרגיה הבסיסית של הגוף. הן אחראיות על הבריאות הכללית והחיוניות הטבעית שלך. הן קשורות ליכולת שלנו להתמיד, להעמיק, להתפתח. יש להן קשר ליכולות קוגניטיביות כמו זכרון ולמידה של דברים חדשים. כשחוסר איזון בכליות מעורב במחלה, נראה גם קושי בזכרון (בעיקר לטווח הקצר), קושי ברכישת מיומנויות חדשות. שעות הלילה והשינה גם הן קשורות לאנרגיית הכליות (במקרה או שלא במקרה זה גם הזמן בו הזכרון נטמע ונשמר במוח). במקרים של פיברומיאלגיה השינה מקוטעת, לא איכותית ויש התעוררויות רבות, מה שגורר עייפות לאורך היום, חוסר ריכוז, תחושה של "לסחוב את היום".


פיברומיאלגיה עלולה להיות אתגר מתמשך, אך באמצעות שילוב של גישות טיפוליות מותאמות אישית – מהרפואה המערבית והסינית – ניתן לשפר את איכות החיים ולהשיב תחושת איזון ושליטה לגוף ולנפש.


לתיאום טיפול, צרי קשר 054-4241123




12 views
bottom of page