אף סתום, נזלת סמיכה, וכאבי ראש במצח ובאזור שמתחת לעיניים. האבחנה פשוטה... סינוסיטיס. זה יכול להמשך ימים בודדים או מספר שבועות. מה אומרים על זה החכמים הסיניים ומה אפשר לעשות כדי לטפל בזה לבד בבית?
החורף כבר מאחורינו, האביב ממש כאן ועדיין הרבה אנשים מגיעים לקליניקה עם אף סתום, נזלת סמיכה, וכאבי ראש במצח ובאזור שמתחת לעיניים. האבחנה פשוטה... סינוסיטיס. זה יכול להמשך ימים בודדים או מספר שבועות.
הטיפול התרופתי המקובל הוא אנטיביוטיקה. טיפול יעיל במרבית המקרים, אבל לא בכולם, ובעיקר – לא הכרחי.
ברפואה הסינית יש מספר אבחנות שונות לסינוסיטיס... קצת מפתיע. אני יודעת. ראשית, נבחן האם המצב הוא אקוטי או כרוני? האם נגרם בגלל וירוס פתאומי (מה שהסינים מכנים "רוח חום") או בגלל התנהלות כללית: תזונה לא מתאימה, סטרס שגרם להחלשות הגוף או פשוט בגלל נטייה של הגוף “לחטוף דווקא שם”.
ההתבוננות הזו תוביל לאבחנה ולטיפול מתאים. דיקור וטיפול שיאצו או טווינה יכולים להקל עלייך מאד וגם שילוב של צמחי מרפא ופורמולות מתאימות יזרזו משמעותית את תהליך ההחלמה.
מה הסינוסיטיס מאותת לנו?
מחלות נוטות לתקוף אותנו בזמן שאנחנו חלשים יותר. חוסר בשעות שינה, סטרס או תזונה לקויה יכולים להוות קרקע טובה למחלות שונות להתפתח.
הסינוסים הם החללים הנמצאים בגולגולת שלנו ומאפשרים לה להיות קלה יותר, ולאוויר לעבור בצורה טובה וסימטרית יחסית. המצאה גאונית, תכלס.
כשהסינוסים מודלקים, הם למעשה גדושים בנוזל סמיך, צפופים, עמוסים. האויר לא יכול לעבור, והראש כואב מאד בכל תנועה.
ניקח את זה לחיים שלנו, ללוח הזמנים הצפוף, הגדוש עד שאין מקום לנשום... נשמע דומה?
סינוסיטיס נוטה להופיע בזמנים של עומס. מחשבות רבות, עשייה ללא מנוחה. הגוף עוזר לך לשקף את המציאות וקורא לך לעצור קצת. לקחת אויר. לעשות (טיפה) פחות.
אבל מה אפשר לעשות בינתיים בבית?
5 טיפים פשוטים לטיפול בסינוסיטיס ואף סתום
הנה כמה טיפים שאני נוהגת לתת למטופלים/ות שלי במצב של סינוסיטיס. לא חייבים להגיע למצב חמור של כאב וכדאי "לתפוס" את המחלה בתחילתה.
1 – מנוחה. אנחנו נוטים לשכוח עד כמה השינה והמנוחה חשובים לגוף שלנו. זמן השינה הוא הזמן בו הגוף מחדש רקמות ומתחזק. תמיד חשוב לישון שנת לילה טובה ומספקת אבל זה חשוב עוד יותר בזמן מחלה. בהתחשב בעובדה שסינוסיטיס מופיע ומוחמר בזמני עומס, השינה והמנוחה חשובות פי כמה.
2 – תזונה – הליחה המגיעה לדרכי הנשימה, לפי הרפואה הסינית, מקורה בד"כ במערכת העיכול. מערכת עיכול חלשה או כזו שמעכלת מזון לא מתאים, יכולה לגרום לליחה שנתקעת במעברים ועושה צרות. התאמת התזונה צריכה להעשות באופן ספציפי, אבל עדיין אפשר לשים לב לכמה עקרונות חשובים:
לבחור במזון נוזלי (מרקים, דייסות, הרבה שתייה), עם חריפות עדינה – ג'ינג'ר, שום, בצל ירוק, קולורבי, צנוניות.
לוותר על מזונות מטוגנים או צלויים כי לאלו יש נטייה לייבש ולהכניס חום לגוף.
להמנע מ-”שלושת הלבנים": קמח לבן, סוכר לבן, וחלב. אלו מייצרים ליחה ומחלישים את מערכת העיכול שצריכה עכשיו להתמודד עם עודף הליחה שנוצר.
לא לאכול יותר מדי. לא להעמיס. הגוף עמוס גם ככה...
לשתות, לשתות, לשתות. עם דגש על מים לא קרים או חליטות צמחים (עדיף חליטות מעלים של ממש ולא "תיונים").
3 – שטיפות אף – לא מומלץ להשתמש בתרסיסי אף תרופתיים למיניהם. שימוש ממושך בתרסיסים אלו בד"כ מביא להחמרה של הנזלת והגודש, מה שגורר שימוש חוזר בתרסיס ושוב החמרה וחוזר חלילה. במקום התרסיסים עדיף להשתמש במי מלח. תרסיסים מוכנים של מי מלח יכולים לתת מענה נוח ומהיר. לפחות פעמיים ביום, לחיצה או שתיים בכל נחיר.
ניתן גם לבצע שטיפות עם neti pot - נטי פוט (כלי מיוחד שמקורו בהודו שנועד לשטיפה של הסינוסים).
4 – שמן סינרג'י – תערובת של שמנים אתריים, ברובם אנטי ויראליים, המתאימים לפתיחת הסינוסים ודרכי הנשימה. מטפטפים כמה טיפות על האצבעות ומעסים בעדינות מתחת לעצמות הלחיים, לצידי האף והמצח. אפשר גם לטפטף טיפה על הלשון מספר פעמים ביום.
5 - פורמולות צמחי מרפא - אני אוהבת מאד את הפורמולות של חברת ברא. יש להם 2 פורמולות ייעודיות מצוינות לסינוסיטיס: BI YAN PIAN (שניתן לרכוש בבתי טבע) ו - LONG DAN שניתן לרכוש רק אצל מטפלים מוסמכים. ובכל מקרה, אני ממליצה מאד - אל תחליטו על פורמולה לבד. תנו לעצמכן את הזכות לקבל טיפול הולם ממטפל מוסמך ומנוסה.
ובאופן שוטף, כדאי כמובן לשים לב שאת אוכלת נכון, זזה מספיק, נחה מספיק, או במילים אחרות: שמה לב לעצמך :-)